۷ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۱۱:۳۴

گزارش کامل کنفرانس خبری مشترک متکی و زیباری: ایران هنوز برای شرکت در اجلاس شرم الشیخ تصمیم نگرفته است / منافقین از عراق اخراج می شوند

گزارش کامل کنفرانس خبری مشترک متکی و زیباری: ایران هنوز برای شرکت در اجلاس شرم الشیخ تصمیم نگرفته است / منافقین از عراق اخراج می شوند

منوچهر متکی وزیر خارجه کشورمان و هوشیار زیباری وزیر امور خارجه عراق، چهارشنبه شب پس از انجام دور نخست مذاکرات خود در محل وزارت امور خارجه با شرکت در کنفرانسی مطبوعاتی به سئوالات خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ گفتند.

به گزارش خبرنگار مهر، وزیر خارجه عراق در این کنفرانس خبری هدف سفرش به تهران را ابلاغ پیام دولت عراق برای کشورمان جهت حضور در اجلاس همسایگان عراق که قرار است در شرم الشیخ برگزار شود عنوان کرد و این اجلاس را نقطه عطفی در تاریخ مسائل مربوط به عراق دانست.

وی با اشاره به سطح کشورهای شرکت کننده در این اجلاس مجددا اهمیت کنفرانس آتی همسایگان عراق را مورد اشاره قرار داد و در خصوص موضع ایران نسبت به شرکت در این اجلاس افزود: ما موضع ایران در این خصوص و اینکه تهران نمی تواند تصمیم نهایی را برای شرکت در این اجلاس بگیرد درک می کنیم و بنابراین بنده به تهران آمده ام تا ضمن توضیح به ایران درباره این ابهامات اعلام کنم که دولت عراق نیازمند مشارکت تمام کشورهای مهم از جمله جمهوری اسلامی ایران در این کنفرانس است.

زیباری شرکت کشورهای موثر در اجلاس شرم الشیخ را از جمله مقدمات نیل به راهکاری برای خروج ملت عراق از شرایط دشوار کنونی این کشور دانست و ادامه داد در گفتگوهای ما با مقامات ایرانی آخرین اقدامات انجام شده برای اجلاس شرم الشیخ برای مقامات ایرانی و آقای متکی تشریح شد.

وزیر خارجه عراق گفتگو پیرامون مسائل مهم خاورمیانه را از جمله محورهای دیگر مذاکراتش با متکی عنوان کرد و خاطر نشان ساخت مناسبات دو جانبه عراق با ایران مناسباتی بسیار جدی بوده و ما بر گسترش روابط با ایران تاکید ویژه ای داریم.

منوچهر متکی وزیر خارجه کشورمان در ادامه این کنفرانس خبری ضمن خوش آمد گویی به همتای عراقی خود از وجود قرابت و نزدیکی مقامات عراقی با کشور ایران ابراز خرسندی کرد و افزود: ما خوشحالیم که در دوران حکومت دیکتاتوری عراق میزبان مقامات کنونی این کشور بوده ایم و حتی برخی از فرزندان آقای زیباری نیز در ایران متولد شده اند.

وی با اشاره به همکاری های کشورمان با دولت جدید عراق از بدو سقوط صدام حسین، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران همواره از ثبات و آرامش در عراق حمایت کرده و ما بیشترین تلاش ها را در جهت کمک به برقراری ثبات و امنیت در این کشور انجام داده ایم.

متکی همچنین گفت: شرکت جمهوری اسلامی ایران در اجلاس بغداد در ادامه مشارکت های ما در روند اجلاس های مختلف مرتبط با عراق نمایان گر اراده جدی ایران در کمک به برقراری ثبات و امنیت در عراق بوده است.

وزیر امور خارجه با اشاره به توافقاتی که در جریان نشست بغداد بین طرفهای مختلف شرکت کننده در این نشست انجام شده بود افزود: بر اساس آن توافقات روند قضایا تعریف شده بود و البته تصمیماتی که بعدا اعلام شد ابهاماتی را برای ما ایجاد کرده بود.

وی همچنین اظهار داشت: در ملاقات با آقای زیباری نقطه نظرات ایشان را در این رابطه شنیدیم که آنها را بررسی خواهیم کرد و پس از انجام این بررسی ها دیدگاه کشور را نسبت به شرکت در اجلاس شرم الشیخ به زودی اعلام خواهیم کرد.

در بخش دیگری از این کنفرانس خبری هوشیار زیباری درباره سرنوشت 5 دیپلمات ایرانی که بیش از 100 روز پیش توسط نظامیان آمریکایی در اربیل ربوده شدند گفت: با توجه به اینکه این افراد با اطلاع دولت عراق و مقامات دولت منطقه ای اربیل و به طور علنی به کار خود مشغول بوده اند ما خواستار آزادی این افراد شده ایم و کار این افراد سری یا محرمانه نبوده است.

زیباری با بیان اینکه دولت عراق در تمامی سطوح آزادی دیپلمات های ربوده شده ایران توسط آمریکا را پیگیری خواهد کرد ادامه داد ما نسبت به آزادی دیپلمات های ایرانی در آینده نزدیک خوشبین هستیم اما هیچ تضمینی در این خصوص نداریم. ضمن آنکه نمی خواهم این مسئله را به عراق مسئولیت ربوده شدن دیپلماتهای
 ایرانی را برعهده می گیرد اما آزادی آنها را بهشرکت تهران در اجلاس شرم الشیخ مرتبط نمی داند
 
درخواست دولت عراق از ایران برای شرکت در اجلاس شرم الشیخ پیوند دهم.

وزیر خارجه عراق ابراز امیدواری کرد در زمینه آزادی دیپلمات های ایرانی تحولات مثبتی رخ دهد اما مجددا خاطر نشان کرد این موضوع با شرکت ایران در اجلاس شرم الشیخ ارتباطی ندارد و بنده به آقای متکی توضیح دادم که دولت عراق در این رابطه نمی تواند هیچ تضمینی را بدهد اما همچنان تلاش های خود را برای آزادی این افراد ادامه خواهیم داد.

در ادامه منوچهر متکی در پاسخ به این سئوال که آیا ایران در حاشیه اجلاس شرم الشیخ با آمریکا مذاکره خواهد کرد؟ تصریح کرد: زمانی که قسمت اول موضوع یعنی شرکت جمهوری اسلامی در اجلاس شرم الشیخ مشخص نشده نمی توان درباره مراحل بعدی آن ابراز نظر کرد؛ اجازه دهید تا بخش اول مشخص شود سپس به مسائل بعدی بپردازیم.

هوشیار زیباری نیز در این کنفرانس خبری در پاسخ به این سئوال که عراق از برگزاری چنین جلساتی چه اهدافی را دنبال می کند؟ اظهار داشت: آنچه که عراق خواستار آن است این بوده که همسایگان ما با طرف های بین المللی ذیربط و تاثیر گذار در تحولات منطقه و به خصوص عراق برای بازگشت ثبات به کشور ما کمک کنند تا نهایتا بر خشونت و تروریسم چیره شویم.

وزیر خارجه عراق همچنین ابراز امیدواری کرد که در اجلاس شرم الشیخ تشنج های موجود بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا یا سایر کشورهای غربی انعکاسی منفی نداشته باشد.

زیباری تاکید کرد: حضور جمهوری اسلامی ایران در این محفل بین المللی با توجه به اینکه نقش و تاثیر ایران در تحولات منطقه انکار ناپذیر است موضوعی بسیار مهم و فرصتی برای ما و جامعه جهانی است تا با صراحت حرفهای خود را بزنیم.

منوچهر متکی در بخش دیگری از این کنفرانس خبری مشترک با همتای عراقی خود در خصوص مذاکرات خاویر سولانا با دکتر لاریجانی در آنکارا گفت: امیدواریم در این دور از گفتگو ها طرف های مقابل با نگاه جدید، سازنده و جامع الاطراف به مذاکرات وارد شوند و این مذاکرات تا حصول به فرمولی جامع الاطراف ادامه یابد که به اعتقاد ما زمینه انجام چنین مذاکراتی فراهم است.

وی در ادامه سخنان خود حمله نظامیان آمریکایی به کنسولگری ایران در اربیل را اقدامی زشت و خلاف تمامی مقررات و قوانین بین المللی و کنوانسیون وین خواند و ضمن محکومیت این اقدام نیروهای آمریکایی از عدم تحرک شورای امنیت برای رسیدگی به این موضوع علیرغم خواست تهران ابراز تاسف کرد.

متکی عدم رسیدگی شورای امنیت را به این موضوع را به دلیل اعمال فشارهای سیاسی توسط برخی اعضای این شورا دانست و گفت: ما آمریکا را مسئول بازداشت و دولت عراق را مسئول آزادی این دیپلمات ها می دانیم و انتظار داریم تا این افراد پس از آزادی هر چه سریعتر به جمع خانواده خود بازگردند.

در ادامه این کنفرانس خبری وزیر خارجه عراق تلاش های کشورش برای آزادی جلال شرفی را مورد اشاره قرار داد و افزود: ما در این خصوص در برابر چالشی عظیم قرار گرفتیم و در همین چارچوب به تازگی از سوی نخست وزیر عراق کمیته ای برای تحقیق پیرامون این حادثه تشکیل شده تا پس از انجام بررسی های لازم عامل اصلی ربوده شدن جلال شرفی مشخص شود.

در ادامه این کنفرانس خبری منوچهر متکی وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه با توجه به مواضع اخیر خاویر سولانا درباره احتمال بازتعریف مفهوم تعلیق از سوی 1+5، آیا امکان پذیرش چنین تعلیقی از سوی ایران وجود خواهد داشت؟ اظهار داشت: کلمه تعلیق چیز نا شناخته و پیچیده ای نیست و لذا فکر می کنیم خیلی نیازی به بازتعریف نداشته باشد.

متکی افزود: دو عنصر اصلی در مذاکرات یعنی پذیرش حق جمهوری اسلامی ایران در غنی سازی اورانیوم از سویی و موضوع عدم انحراف ایران از دیگر سو از اهداف اصلی مورد توجه طرفین در این مذاکرات می تواند باشد.

متکی ادامه داد: ما از چنین مذاکراتی استقبال می کنیم و امیدواریم آقای سولانا با چنین ماموریتی دور جدید مذاکرات با ایران را آغاز کرده باشد.

همچنین هوشیار زیباری وزیر خارجه عراق در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر درباره انتشار برخی اخبار از مواضع جدید دولت مردان عراقی در خصوص گروهک تروریستی منافقین گفت: همانگونه که پیش از این نیز اعلام شده دولت عراق به اخراج اعضای این گروهک از کشور تصمیم گرفته و کمیته ای با همکاری دستگاه های امنیتی از سوی دولت عراق تشکیل شده تا این حرکت حتما عملی شود.

وی افزود: ما به عنوان دولت عراق با چند کشور اروپایی صحبت کرده ایم که اعضای این گروهک را به کشورهای خودشان منتقل کنند و آنچه مهم است اینکه ما از جانب خودمان به اخراج آنها تصمیم گرفته ایم.

وزیر خارجه عراق در پاسخ دیگر خبرنگار مهر مبنی بر اینکه دولت متبوعش چه اقداماتی را برای پیشگیری از شکنجه 5 دیپلمات ایرانی توسط نیروهای آمریکایی انجام خواهد داد؟ اظهار داشت: همانگونه که ذکر شد کمیته تحقیقاتی درباره شکنجه جلال شرفی تحقیق خواهد کرد و نتایج این تحقیق حتما دست پشت پرده این اقدام را به همگان معرفی می کند.

زیباری همچنین گفت: در ارتباط با دیپلمات های اربیل هم قبلا توضیح دادم که دولت عراق به آزادی آنها اصرار دارد و پذیرفتم که ما این مسئولیت را بر عهده داریم ضمن آنکه حداکثر تلاشی را می توانسته ایم تا کنون کرده ایم و باز هم به تلاش خود ادامه خواهیم داد.

وی تاکید کرد: به شما خیلی واضح و آشکار می گویم این کار، کار ساده و راحتی نیست و لذا نباید این موضوع را به مسئله شرکت ایران در اجلاس شرم الشیخ مرتبط کنیم؛ ما اطلاعات و چندین ایده در این رابطه داریم که با وزیر خارجه و سایر مسئولان ایرانی درباره آن صحبت خواهیم کرد و نسبت به پایان خوش آیند این ماجرا خوشبین هستیم.

وزیر خارجه عراق در پاسخ به سئوال خبرنگار شبکه الجزیره مبنی بر اینکه گویا مذاکرات شما با وزیر خارجه ایران موفق نبوده است اظهار داشت: ظاهرا الجزیره همیشه به ناکارآمد و نا موفق جلوه دادن این قبیل نشست ها علاقه دارد.

زیباری با بیان اینکه ما هنوز در مذاکرات با مقامات ایرانی در آغاز راه قرار داریم افزود: تا کنون ما تنها یک جلسه با وزیر خارجه ایران داشته ایم و پس از این با رئیس جمهور محترم ایران و سایر مقامات ایران کشور نیز دیدار خواهم داشت و درباره ابهامات ایران در خصوص شرکت در اجلاس شرم الشیخ و شرایطی که به ترکیب، مکان و زمان این اجلاس منجر شده توضیحاتی را ارایه خواهیم داد.

کد خبر 476761

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha